A forrásmegjelölés szabályai – mire kell figyelni ha idézel és azt hogyan tedd

A pontos forrásmegjelölés nem csak jogi, de társadalmi felelősség is, más szerző munkájának, szellemi termékének a megbecsülése, tiszteletben tartása.

A Főszerkesztők Fóruma megfogalmazása szerint a sajtóban és bármilyen információt közvetítő platformon természetes, hogy egymás anyagait használják a felhasználók, azonban minden exkluzív információ és az abból előállított tartalom, akár szöveges, hangzó, képes, vagy mozgóképes tartalomról beszélünk, szellemi tulajdon.
Ezek idézésénél úgy kell eljárni, hogy a tartalom előállítójának se szakmai se üzleti érdekei ne sérüljenek, hiszen anyagi és emberi erőforrásokat vett igénybe ahhoz, hogy munkája megszülethessen, ugyanakkor az információ szabad áramlása elé sem lehet akadályt gördíteni, tehát a tartalom-előállítással foglalkozó közösségeknek egymás anyagaira építve kell biztosítaniuk az állampolgárok információ-eléréshez való jogát.
Ennek a szövegnek a megírásánál mi is használunk forrást, jelen esetben a Főszerkesztők Fórumának összegyűjtött irányelveit a forráshivatkozásokra vonatkozóan. Ilyen esetben vagy feltüntetjük a szöveg végén, hogy milyen forrásokat használtunk (online tartalomnál akár a forrás linkelésével is), vagy egyszerűen a szövegben – lehetőleg minél előbb – hivatkozunk a segítségül felhasznált tartalomra, ahogy mi is ezzel kezdtük írásunkat. (“A Főszerkesztők Fóruma megfogalmazása szerint (…)”)

A Főszerkesztők Fóruma a következő pontokat hangsúlyozza ki

1. Az eredeti információ forrásának megnevezése
Ha nem engedéllyel átvett tartalomra hivatkozunk, akkor nemcsak saját forrásunkat, de azt az eredeti előállítót is meg kell jelölnünk, akitől az információ származik. Például, ha az Index.hu cikkéből idézünk, meg kell néznünk, hogy az ő állításuk saját forrásból származik-e, amennyiben nem, meg kell említenünk az eredeti forrást is.
Pl.: Az Index.hu a Daily Mail Online britt internetes újság 2014. május 27-i cikkére hivatkozva azt közölte, hogy ….

2. Az átvett információ idézésének formája és terjedelme
Nem szerencsés folyó beszédben hosszabb szöveget szó szerint átvenni akkor sem, ha idézőjellel figyelmeztetjük az olvasót, hogy a szövegrészt egy az egyben átvettük a forrásunktól. Célszerű inkább saját szövegünkbe beilleszteni egy-egy lényegesebb mondatot és kiegészíteni saját információinkkal.
Ha erre nincs módunk, az átvett tartalom ne érje el az eredeti közlés terjedelmének egyharmadát.

3. Sajtószemle-jellegű szolgáltatások
Abban az esetben, ha sajtószemle jellegűen kívánunk csemegézni a napi aktuális hírekből, az eredeti anyag legfeljebb egyötödét kiragadó ízelítőt célszerű adni, majd fel kell kínálni az eredeti közlés helyéhez szolgáló linket a forrás pontos megjelölésével együtt.

4. Személyes forrás megjelölése, interjú készítés
Ha valakit idézünk, esetleg interjút készítünk vele, fontos, hogy tájékoztassuk – lehetőleg még a beszélgetés elején – arról, hogy amit mond, abból írásos, vagy hanganyag fog készülni. Ehhez minden esetben szükséges a beleegyezése akár írásos, akár szóbeli (például diktafonra rögzített formában). Mondassuk ki vele, hogy értette, hogy miről van szó, értette, hogy ezt rögzíteni fogjuk és kérjük a belegyezését.
Lehetőség szerint interjú készítésnél rögzítsük a beszélgetést, ez később nekünk jelent segítséget, nem csak az anyag megírásánál, de akkor még inkább, ha az interjú alanya mégis vissza akarná vonni, amit mondott, vagy azt állítaná, hogy ő nem azt nyilatkozta amit mi megírtunk.
Amennyiben a hangrögzítésre nincs lehetőség, a kész anyagot el lehet küldeni a megkérdezettnek, hogy adja írásos hozzájárulását, a cikk leközléséhez.

5. Egyenes idézet
Egy szövegben csak azokat a részeket szabad egyenes idézetbe tenni, amelyek kiemelkedően fontosak, vagy megfogalmazásuk nagyon jellemző az interjút adó személyre. Ez esetben pontosan, szó szerint kell és szabad csak idézni. Pl.: “Sosem gondoltam, hogy ez velem előfordulhat, hiszen nem vagyok az a típus” – fogalmazott Kis Péter utalva ezzel arra, hogy …

6. Képek és viedók forrásmegjelölése
A képek, videók esetében a forrásmegjelölés hasonlóan történik, mint az írott anyagok átvétele esetében, vagyis a kép alatt fel kell tüntetni a szerző nevét, vagy elektronikus tartalomnál a kép, vagy video helyének forrását.

A források feltüntetésére több bevett formula is létezik:

  • Az 1-es pontnál említett módon, amikor a szövegben egyszerűen megírjuk honnan, kitől informálódtunk. Ebben az esetben is oda lehet tenni a linket, de nem feltétlenül szükséges, hiszen elegendő információt tartalmaz a szöveg az eredeti anyag beazonosítására.
  • Ha szeretnénk gördülékennyé tenni az olvasást, lehet zárójelben a szöveg közben hivatkozni az eredeti forrásra.
    Pl.: “A forrásmegjelölés szabályait többen összefoglalták már (pl: http://foszerkesztokforuma.files.wordpress.com/2012/01/etikai-iranyelvek_vegleges.pdf) azonban…”
  • Ugyanennek egy elegánsabb formája, ha úgynevezett hiperhivatkozást (hyperlinket) alkalmazunk a szövegben: “A forrásmegjelölés szabályait többen összefoglalták már…”. A hyperlink anélkül kapcsolja össze egy szövegrésszel vagy szóval az információt, hogy az megtörné a szöveget. Általában a többi szótól eltérő színével és aláhúzással ugrik ki a szövegből, ha a kurzorral rámegyünk megmutatja a hivatkozási pontot, rákattintva pedig azonnal betölti az oldalt. Online tartalmaknál használatos segítség.

Hogyan csináld?

Jelölj ki egy szövegrészt vagy szót, amellyel össze akarod kapcsolni az információt (a példában a többen szót jelöltük ki), majd kattints a szerkesztőben a forras1 ikonra. Ezt követően a Link mezőbe illeszd be a hivatkozni kívánt linket és nyomj az alkalmaz gombra.

forras2

Bármilyen tartalmat írsz is, azt mindig tartsd szem előtt, hogy a pontosság és a hitelesség az egyik legjobb védjegy. Ha valamit korrekt módon lehivatkozol, sokkal többre fognak becsülni, mintha tele lenne az oldalad nagyon sok hangzatos tartalommal, úgy, hogy üvölt róla, hogy “kölcsönvett” tartalom.

A cikkhez felhasznált források:

http://blog.volgyiattila.hu/2012/12/19/forrasmegjeloles-es-az-idezes-szabalyai/
http://foszerkesztokforuma.files.wordpress.com/2012/01/etikai-iranyelvek_vegleges.pdf

Címkék: , , ,

Kategóriák: , , , , , ,

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?