Segítség a színválasztásban

1

Idősebb úriember áll a galériában és elragadtatva bámul egy festményre. Közelről nézi, majd hátrébb lép, megnézi távolról, oldalról, és leül egy székre, ahonnan tovább tanulmányozza teljes extázisban a képet.

– Csodálatos ez az alkotás ! – kiáltja. – Micsoda gyönyörű színek! Bár csak elvihetném őket magammal!
– Nos, ez a kívánsága máris teljesült, Uram! – szól a festőművész. – Az előbb tetszett beleülni a palettába…

Ilyen hatással vannak a színek az emberekre. 🙂

Nyilvánvalóan egy weboldalnál nem fordulhat elő a fenti sajnálatos kis baleset, az azonban biztos, hogy egy jól eltalált összeállítású honlap azonnal leveszi a látogatókat a lábukról, jó benyomást kelt bennük, és egyértelműen növelheti oldalad sikerességét. Ugyanakkor, ha rossz színeket választasz, az egyébként jó tartalmat is alaposan leronthatod vele, ráadásul nehezebben olvashatóvá is válhat az egész.

Összhang!

Ha a felhasznált színek harmóniában vannak a tartalommal, akkor kellemes, pozitív benyomás alakul ki minden olvasóban. Nyilvánvalóan teljesen más színvilág szükséges egy fémipari vállalkozás üzleti weboldalához, mint egy biotermékekkel kapcsolatos bloghoz.

Először tekintsük át röviden, mit jelentenek az egyes színek, majd adok néhány támpontot a választáshoz.

A színek csodálatos világa

A különböző színek hangulatra gyakorlat hatása régóta bizonyított tény, elég ha csak arra gondolunk, mennyire más a hangulatunk egy világos, vidám árnyalatokra kifestett lakásban, mint egy sötét, mély tónusú falú otthonban.

 

Vörös (piros)

A tűz, a vér, a szexualitás, a szenvedély színe, de használják a veszély, az agresszió, a túláradó energia, a harag, a háború kifejezésére is. Erős szín, messziről is jól látható, energikus, akcióra késztet, figyelemfelkeltő.

Akciós áruk fejléce, akciógombok, nyilak esetén nagyon hatásos lehet, konkrét alapszínként nem túlzottan ajánlatos használni, kivéve természetesen az olyan tartalmaknál, ahol az erős emóciók keltése a cél pl: erotikus honlapok, szerencsejátékok, alkoholtermékek, járművek.

http://www.nhdist.com/

2

 

Rózsaszín

A vörös “csökkenttett üzemmódú”, finomabb verzóija, tiipikus nőies szín.
A női jellem, a szerelem, a gyengédség, békesség, nyugalom kifejeződése. Általában női életmód magazinok illetve gyermekportálok használják.

http://topsecretwomensbusiness.com/

3

 

Narancssárga

A búzamező, öröm, vidámság, életerő, siker színe.

Dinamikus, élettel teli, vágykeltő szín, ezért nagyon gyakran használják éttermek, élelmiszert forgalmazó webshopok, de a vöröshöz hasonlóan akciógombok háttereként is hasznos lehet.

http://whataburger.com/

4

 

Sárga

A napfény színe. Magabiztosság, boldogság, tudás.
Nagy felületen önmagában nem tanácsos használni, hiszen negatív üzenete is van, mint a (sárga) irigység, zsugoriság. Feketével se kombináld, hiszen a veszélyt jelenti.

Szövegrészek kiemelésére tökéletes, utazással kapcsolatos, outdoor honlapokhoz, gyermektémákhoz ajánlott.

http://www.roome.co.uk/

5

 

Kék
Az égbolt és a víz színe. Bölcsesség, tudás, tisztaság, végtelen, türelem, korlátlanság kifejezése.
Rengeteg témához felhasználható, szinte univerzális szín, multicégek professzionalitást tükröző oldalain, műszaki, gépjárműves honlapokon, vízzel, tengerrel, utazással, repüléssel kapcsolatos portálokon alkalmazott.

http://planetife.com

blue

 

Zöld
Talán a “legharmónikusabb” alapszín, a Természet színe. Az Élet, a frisesség, egészség, biztonság,

Gyakori hírszolgáltatást nyújtó portáloknál, egészséggel, bio termékekkel, természettel, outdoor sportokkal, de akár pénzügyi, gazdasági oldalaknál is.

Mindenképp ajánlatos szétnézni az interneten, megfigyelni, hogy a menő cégek, milyen összeállításokat használnak.

greenjpg

Hasznos honlapok

A colourlovers.com régi, jól bevált támogató oldal, amely folyamatosan frissülő színpalettákkal áll a rendelkezésedre. A legújabb trendekről is tájékoztatnak, és már működő weboldalak színösszeállítását is meglesheted.

Nagyon hasznos hátteret jelenthet a paletton.com oldal is, ahol nagyon könnyű összeválogatnod az egymáshoz illő és jól harmonizáló árnyalatokat.

Hasonló, bár felhasználás tekintetében bonyolultabb a colorexplorer is.

palettoncolorexplorer7

Légy trendi!

És végül, fussuk át, mik a manapság legdivatosabb, trendi színek….

Továbbra is jellemző az egyszínű oldalak használata, a teljesen egyszerű, letisztult színösszeállítás, ahol maximum két színt alkalmaznak, feketével vagy fehérrel kiegészítve.

http://www.interiors.davroc.co.uk/

monochrome

 

Hódítanak a pasztell színek. A nagyon lágy, finom összeállítások nyugalmat közvetítenek, barátságos külsőt sugároznak.

http://www.kinderfotografie-evihermans.be/

9

 

Az előző ellentétpárja, a neon hatású, élénk színek is népszerűek manapság. Erős, kihívó, fiatalos, modern design.

http://www.safari.to/

9

 

Szintén jellemző az egyszerű, halvány, szinte élettelen színek kombinálása erős hatásúakkal, utóbbiakkal a fontos mondanivalót emelik ki..

http://www.torpedojuice.co.uk/

fgdcdfg

 

Sokan mindmáig nem tartják fontosnak, hogy milyen színű a honlapjuk. Pedig, ahogy Te is láthattad igen nagy szerepe van abban, milyen benyomás alakul ki olvasóidban.

Használd ki ezt a lehetőséget, a fenti szempontokat is figyelembe véve profi színösszeállítású weboldalad lehet!

Címkék: , , ,

Kategóriák: ,

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?