5 egyszerű lépés a virális infografikához

Biztosan hallottad már a közhelyszámba menő mondatot: egy kép többet ér ezer szónál. Tényleg közhelyes, de minden tekintetben igaz. Egy rajz, egy fotó, egy videó sokkal izgalmasabb, figyelemfelhívóbb, mint a száraz szöveg és nem utolsósorban jóval hosszabb ideig megmarad az olvasóban.

Rajta hát, hát színezd ki a világot!

Folyamatosan dolgozol különböző adatokkal. Árak, mennyiségek, bevétel, kiadás, sorolni lehetne, mennyi mindennel kell foglalkoznod. Ezek jelentős része ügyfeleid szempontjából érdektelen, de vannak olyan információk, amiket ha látványos, sokszínű formában társz eléjük, pozitív hatással lehet a forgalmadra.

A Sanoma Media infografikákat tartalmazó videója a mobilhasználatról:

… és íme egy aranyos összeállítás az Android felhasználók legjellemzőbbb tulajdonságairól, 2011-ből:

6.jpg

Infografika segítségével látványossá teheted a száraz adatokat, amelyek könnyen, átlátható módon értelmezhetők lesznek mindenki számára. Összetett folyamatokat tudsz megjeleníteni kis helyen, egyszerűen. Egy jól megszerkesztett, ötletes grafikával komoly esélyed van arra is, hogy sokan megosztják a közösségi portálokon.

burger

Alapvetések:

  1. A lényeg a fő üzenet, a színek, grafikonok, rajzok, egyebek már csak körítés.
  2. Ebből következik, hogy nem egyenlő az illusztrációval! Kerek történet, amelynek határozott mondanivalója van!
  3. Törekedj a lényegre, ne aprózd el mondandódat, legyen határozott mondanivalód, figyelj arra, hogy az üzenet szempontjából releváns tartalommal töltsd fel az alkotást.
  4. Az igazán jó infografika az alábbi lényegi elemeket tartalmazza: kérdésfelvetés, kifejtés, a megoldás ismertetése.
    Van eleje, közepe és vége – olyan, mint egy jól megírt történet.
  5. Tégy megosztási gombokat a grafikába – Facebook, Google+, Twitter – így könnyebb lesz megosztani az olvasóknak.
  6. Praktikus, ha a grafikát ellátod üzleted fejlécével, láblécével és elérhetőségeivel.

Az infografika története:

5

Nézzük át, melyik az az 5 fontos lépés, amelyen végig kell haladnod:

1. Témaválasztás – Adatgyűjtés – Tervezés

A legelső lépés annak eldöntése, hogy mit szeretnél infografika formájába önteni. Az adatok, információk összegyűjtése szintén lényeges elem. Gondold át alaposan, hogy az egyes adatokat milyen formában szeretnéd megjeleníteni, törekedj a követhetőségre, átláthatóságra. Ha szükséges tagold kisebb-nagyobb egységekre az ábrát.

2. Vázlat kiválasztása

Döntsük el melyik alkalmazást használod a munkához. Ma már kiváló online infografika készítő állnak rendelkezésre. A két legnépszerűbb talán a Piktochart és az Infogr.am.

  • Piktochart – a malajziai alkalmazás segítségével pillanatok alatt megvalósíthatod a terved. Facebook és Twitter fiókkal is be lehet jelentkezni az oldalra, a felület nagyon egyszerű és könnyen átlátható.Az ingyenes változat esetében kevesebb téma közül lehet választani, az elkészült munkát képfájlként lehet letölteni. A fizetés pro változat jóval több húsz témát ajánl, és html fájlként is letölthető munkánk eredménye. A fenti kép ezzel az alkalmazással készült. Link: http://piktochart.com/
  • Infogr.am – Viszonylag egyszerű kezelőfelülettel ellátott oldal, mutatós, interaktív infografikákat lehet vele készíteni.Mindig figyelj arra, hogy a témához illeszkedő sablont, betűtípusokat és színeket és használj, lehetőség szerint ne legyen túl nagy terjedelmű a kész munka. Link: https://infogr.am/

3. Adatok rögzítése – Összeállítás – Testreszabás

A kiválasztott sablonra vidd fel az információkat. Illeszd be a rövid szövegeket, egészítsd ki őket fotókkal, különböző ikonokkal, ha szükségesnek látod, a számadatok megjelenítésére diagramokat is használhatsz.

4. Ellenőrzés – Mentés

Nézd át tüzetesen az elkészített munkát, javítsd az esetleges helyesírási hibákat, a számadatok korrekcióját is végezd el, végül mentsd el a munkát.

5. Megosztás – Nyomtatás

Csodaszép alkotásodat oszd meg a közösségi oldalakon vagy nyomtasd ki – attól függően, milyen módon szeretnéd felhasználni.

Zárszóként lássuk, a Symantec szemléletes ábráját a “Watering hole”, adathalász támadásokról, klikk a képre a nagyításhoz:

7

Címkék: , ,

Kategóriák: , , , ,

1 hozzászólás

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?